Nieuwsbrief 1 / 2013

Nieuwe start voor Mali.
 
 
Mali kan weer voorzichtig vooruit kijken; er zijn verkiezingen gehouden en de Malinezen hebben gestemd. Ibrahim Boubacar Keïta (IBK) heeft gewonnen. Er is hoop op verandering en ontwikkeling.
 
Het gebrek aan economische ontwikkeling,  maar ook hun wens voor een eigen staat, was o.a. de oorzaak van het conflict, dat vorig jaar ontstond door een groep ontevreden en rebellerende Toearegs. Daarbij kwam nog de komst van 3 groepen internationale jihadistische extremisten, die het noorden veroverden,  en een staatsgreep in het zuiden. Het land werd daardoor in tweeën gedeeld. Begin dit jaar schoten Franse militairen Mali te hulp en samen met andere Afrikaanse militairen wisten ze de vrede herstellen. De oorlog heeft voor veel problemen gezorgd – de economie kwam stil te liggen, met alle gevolgen daarvan . Mali was al een van de armste landen ter wereld, maar is nu nog armer geworden.
 
De Toearegs krijgen een beetje de schuld van alle ellende, maar dat is niet helemaal correct. DE Toeareg bestaat niet.
Toearegs leven in het noorden in vrede samen met stammen als Peul, Bozo, Sonrai, Moren, Bambanan enz..  Eén Toeareggroepering, de MNLA, startte de opstand – zij strijden voor onafhankelijkheid. Maar bij die 3 andere groepen hadden zich ook veel mensen uit de andere stammen aangesloten en dat  zorgde voor veel onderling wantrouwen en verdeeldheid van de bevolkingsgroepen. Het zijn, door de jaren heen, wel Toeareggroeperingen geweest die de problemen aan de kaak stelden.
Eén van de problemen is  dat de regering  weinig doet aan de ontwikkeling van het noorden. Het is een gebied dat bijna helemaal uit woestijn bestaat en waar 10% van de bevolking woont. De regering heeft ervoor gekozen om het zuiden te ontwikkelen, want dat is een vruchtbaarder gebied
 
Het noorden is een ondergeschoven kindje. Iedere keer als men in het noorden begon te protesteren en te kennen gaf dit niet langer te accepteren, beloofde de regering de ontwikkeling op te pakken. Overeenkomsten werden getekend, maar er gebeurde weinig. De regering leek niet echt bereid om zich aan hun beloftes te houden. Ontwikkeling is nodig, zodat de mensen in het noorden ook voelen en zien dat de regering naar hen luistert en aan hun behoeften tegemoet komt. Voedselvoorziening en economische ontwikkeling horen bovenaan het "nog-te-doen-lijstje" van de regering te staan. Als de situatie niet verandert blijft er in het noorden onvrede, frustratie en wantrouwen
  
Gelukkig is er nu hoop op een nieuwe start van en in Mali.  De Malinezen hebben massaal gestemd en de opkomst van stemmers was nog nooit zo hoog - 52%. Dat geeft aan dat zij veranderingen verwachten en weer toekomstperspectief willen krijgen. De nieuwe president IBK  heeft de zware taak om de democratie te  herstellen en om Mali te ontwikkelen en opnieuw op te bouwen. Kan hij aan de hoge verwachtingen van de Malinezen kunnen voldoen? Zal het hem lukken om Mali uit de economische crisis halen, oude patronen te doorbreken, hervormingen door te voeren en het vertrouwen tussen de bevolkingsgroepen te herstellen? "Insh’allah” zouden de Malinezen zeggen. Laten wij het met hen hopen. 
 
Walanta blijft bijdragen aan de ontwikkeling van de jongeren in Timboektoe en we gaan door met de steun en de bouw van het Centrum voor Beroepsopleiding.  Zij hadden het Centrum al hard nodig, maar dat is nu nog dringender geworden.
Hoe we verder gaan en hoe u ons daarbij kunt helpen, kunt u lezen in nieuwsbrief 2.
 
Met hartelijke groet,
Pieter, Samad, Roberto en Janka
stichting Walanta
 
 
                                                               Wij blijven er voor gaan—U ook?   Steun ons dan        
                                                                           Stichting Walanta      giro 5115120